HSL Matka-aikakartta

Yleistä matka-aikakartasta

Karttakuva

Palvelu näyttää kartalla väreinä, miten pitkälle valituista aloituspaikoista pääsee eri kulkumuotoja käyttäen. Kartta lasketaan käyttäjän omalla koneella ja perustuu Reittioppaan käyttämiin aikatauluihin. Palvelu etsii kaikki nopeimmat reitit annetuista paikoista täsmälleen annetulla ajanhetkellä joten tulos riippuu valitusta päivämäärästä ja tarkasta kellonajasta. Kartan avulla voi esimerkiksi:

Palvelun käyttö on maksutonta mutta hakuja ei saa tehdä automaattisesti tulosten käyttämiseksi toisen palvelun osana. Kartasta voi ottaa vapaasti ruutukaappauksia muualla julkaistavaksi noudattaen CC BY-SA 2.0 (Creative Commons Nimeä-Tarttuva 2.0) -lisenssiä.


Peruskäyttö

Aluksi valitaan lähtöpaikat. Jos halutaan vertailla esimerkiksi eri asuntojen liikenneyhteyksiä tai liiketilojen ympärillä asuvien ihmisten määrää, on tehtävä useita eri hakuja aina kerrallaan yhtä lähtöpaikkaa käyttäen.

Tulosten tarkkuus

Karttakuva on aikatauluihin ja vapaaehtoisten keräämiin karttatietoihin perustuva hetkellinen arvio matka-ajoista. Se on tarkoitettu antamaan yleiskuva joukkoliikenteen saavutettavuudesta. Palvelua ei ole syytä käyttää pääasiallisena lähteenä esimerkiksi asunnonhaussa tai yrityksen päätöksenteossa.

Ero Reittioppaan ilmoittamiin matka-aikoihin voi olla noin 5 minuuttia. Kannattaa myös huomioida, että valittu tarkka lähtöaika voi vaikuttaa paljon tuloksiin, sillä kartan matka-aikaan sisältyy odotusaika ennen lähtöä ensimmäiselle pysäkille. Jos esimerkiksi matkan ensimmäinen osa on tehtävä 20 minuutin välein kulkevalla linja-autolla, niin kartalla näkyvä matka-aika voi olla 19 minuuttia Reittioppaan tulosta suurempi kun valittuna lähtöaikana auto on juuri ehtinyt mennä.

Asukas- ja työtekijämäärät ovat viitteellisiä ja perustuvat julkiseen karkean tarkkuuden tietoon Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta.

Useiden paikkojen valinta

Useita lähtöpaikkoja voidaan valita, jos halutaan nähdä miten eri alueilta pääsee kaikkiin haluttuihin paikkoihin. Esimerkiksi voidaan etsiä asuntoja joista pääsee kaikkien perheenjäsenten työ- ja opiskelupaikoille, tai tapaamispaikkaa johon kaikki ryhmän jäsenet pääsevät nopeasti kotoaan.

Tuloksena syntyvältä kartalta voidaan nähdä matka-aika koko HSL-alueelta aina siihen valittuun paikkaan, johon on kultakin alueelta pisin matka. Toisin sanoen kartan väri kertoo, kuinka kauan on korkeintaan matkustettava, jotta päästään johonkin valituista paikoista. Useita paikkoja valittaessa värien kuvaamat minuuttimäärät vaihtelevat valinnan mukaan eivätkä ala nollasta:

30-39, 40-49...

Asetukset

Lähtöaika ja päivämäärä on aluksi valmiiksi täytetty ajanhetkelle, jolloin matka-aikakartta on avattu mutta ne voi vaihtaa kirjoittamalla uuden kellonajan tai painamalla kalenterin kuvaa päivämäärän vieressä:
Kalenterinappi

Matka-ajat voidaan laskea käyttäen lisättyjä paikkoja joko lähtöpaikkoina tai matkan kohteina. Tämä vaikuttaa hieman tuloksiin koska kulkusuunnan kääntäminen muuttaa saapumis- ja odotusaikoja eri puolilla kaupunkia. Normaalisti valitut paikat ovat lähtöpaikkoja mutta ne voidaan kaikki kerralla vaihtaa kohdepaikoiksi valitsemalla suunnaksi "osoitteeseen":
Osoitteeseen

Lisää asetuksia saa näkyviin painamalla "asetukset" -linkkiä:
Asetukset

Valittaessa kulkutavaksi kävely tai pyöräily, päivämäärä ja kellonaika eivät vaikuta lainkaan tuloksiin. Useita kulkutapoja voi myös vertailla kerralla yhdellä kartalla, jolloin ensin annetaan matka-aika:
Kartalla esitettävä kulkutapa
Hae-napin painamisen jälkeen kartta näyttää, mihin asti valitusta lähtöpaikasta pääsee eri kulkutavoilla:
Karttakuva

Kartan eri värisillä alueilla asuvien ihmisten määrän voi laskea valitsemalla "näytä asukasluku":
Asukas- ja työpaikkatiedot
Hae-napin painamisen jälkeen värien selitteestä löytyy minuuttilukemien jälkeen suluissa enintään kyseisen matka-ajan päässä kohteesta asuvien ihmisten määrä. Suluissa oleva numero on siis aina summa kyseisen ja kaikkien edellisten värien alueella asuvien asukkaiden määrästä:

0-9 (21 600)...

Lähteet

Lähtötietona on käytetty ainoastaan avointa dataa ja alkuperäinen materiaali on vapaasti saatavilla:

HSL:ää varten palvelun on toteuttanut BusFaster.